воскресенье, 10 февраля 2013 г.

створення революційної української партії (руп)

В тй атмосфер захоплення тогочасно укрансько молод современними вогнями" з столиц мпер, захоплення московською лтературою, культурою, московським лбералзмом та його визвольними" деями, брошура Мхновського зробила вражння вибухло бомби. Все в нй було накше. Насамперед  тон певний себе, ясний, виразний, вдважний, я сказав би, панський, шляхетний, в якм не було й тн запобгливо-покрного (,,тактовного") тону супроти (кажучи ниншнм жаргоном) старшого брата", тон мужнй, подекуди трагчний, тон полтичного заклику до великих дл. Друге було в Самостйнй" Укран" видиво доби, в якй живемо ми тепер, а яку звстував автор вже бльше як пввку тому. Мхновський бачив народження ,,з'явищ, що характеризують новий зворот в стор людськост

Якраз трагедю парт став рзнородний психчно склад  членства  факт, що свою першу брошуру, свй полтичний манфест, вкопомну брошуру М. Мхновського Самостйна Украна" видала партя, яко членство, за висловом П. Крата, про ту самостйнсть мало думало.

Життвий шлях цих людей був рзний. Були так, що лишилися врн деям парт. Були так, що стали потм гетьманцями (насамперед Д. Дорошенко), нш нацоналстами, нш знов соцялстами, укранськими або навть росйськими, були й так, що стали комунстами, признавши навть над собою провдництво московсько компарт (В. Винниченко). Це вже свдчить, з яких рзнородних елементв складалася Р.У.П. (що, як побачимо, й вкоротило й вку). ¶ мабуть мав рацю сл. п, П. Крат, що в свох спогадах писав: про самостйну Украну з нас мало хто тод думав... Та в наших жилах плила буйна козацька кров. Та буйнсть могла кожно хвилини вдсунути набк холодн полтичн мркування"...

Нав'язавши, студентом, контакт з цю партю, я пзнав майже всх  видатнших членв, в студентських колах (декого на емграц), пд час полтично  публцистично роботи в Кив  в Петербурз, або, як со-узникв", в тюрм. Були це основоположники парт: М. Мхновський, Д. Антонович, Л. Мацвич (лтун, трагчно згинув), Ю. Коллард, дал С. Петлюра, В. Садовський, Мхура, Понятенко, М. Стасюк, брати Шемети, Скоропис, Меленевський, брати Мазуренки, панна Гамаля, М. Порш, А. Жук, В. Винниченко, В. Степанквський, ¶саак Мазепа, В. Дорошенко, Пщанський (Михля), П. Крат, панна Щербань, Милорадович, К. Арабажин, П. Бергамн, ¶. Рудичв, Л. Бич, Омецинський, брати Скори, Д. Дорошенко, Матюшенко, Мартос, @алаAан, Шабленко, М. Гаврилко (рзьбар), Шадлун, Л. Юркевич, В. Яновська (Радзимовська), С. Тимошенко, та нш, прзвища яких вилетли з пам'ят. Були тут представлен вс земл Надднпрянщини вд Чернгвщини й Полтавщини до Тавр  вд Волин, Катеринославщини  Слобожанщини до Кубан. Стояла тод Р.У.П. в близькм контакт й з галичанами та буковинцями (д-р В. Старосольський, Косевич, д-р Л. Ганкевич, Ю. Охримович, Ю. Бачинський, О. Безпалко, В. Левинський), як допомагали в нелегальнй  видавничй акц парт.

Посля Шевченкового ,,Кобзаря", псля Основи", псля скасування крпацтва  так звано доби великих реформ", в мпер прийшов твердий полтичний курс Олександра 3-го, а по його смерт, його дорадникв (Побдоносцев  др.) з оточення нового царя. Тод лише музейна археологчна  наукова дяльнсть так званих укранофлв" в росйських установах надавала тон укранському життю, над яким вже залягла тнь драгоманвщини з  ворожстю до всякого сепаратизму, до дей Шевченка, з  припцпяльним москвофльством. В такий час, коли погасли вс вогн", коли в живих не бово вчились ми науки", з'явилась Самостйна Украна" М. Мхновського  повстала Р.У.Партя, яка перша понесла дею  прапор революц в маси укрансько людности.

Не бойово вчились ми науки...

Були похован вс мертв, а в живих

Ще не скували молод руки;

Стар меч поржавли, нових

¶ вкрилось темне море синм шумом;

Тод якраз погасли вс вогн

Ми зустрчали сумом;

...Найкращ дн сво провесни

Полтичну атмосферу, в якй зародилася й повстала Р.У.П., добре змалювала Леся Укранка, коли писала про тодшню молодь революцйну:

Величезне значння Революцйно Укрансько Парт, засновано в 1900 роц,  в тм, що була вона не тльки першою самостйницькою партю, а взагал першою полтичною партю на Укран. Говорю про Надднпрянщину, бо Галичина в габсбурзькй монарх отримала конституцю п'ятдесят см лт скорше (в 1848 р.) вд царату, до якого належала Кивська Украна, отже там вже давно полтичн парт могли дяти легально.

24.02.2010 13:49:11Р. У. П.Дмитро ДонцовВ лютому мсяц виповнються 110 рокв з часу створення першо укрансько самостйницько парт Революцйно Укрансько Парт (РУП). Пропонумо з ц нагоди уваз читачв статтю доктора Дмитра Донцова, написану до 60-рччя створення РУП  опублковану в Альманас «Гомону Украни» за 1960 рк.

Постать «Покращення» СБУ

Публкац - Нацоналстичний портал

Комментариев нет:

Отправить комментарий